Restauratie vintage Commodoor horloge

Horlogisch: vintage horloges voor een vintage prijs

Restauratie vintage Commodoor horloge

Vintage horloge Commodoor scaled

De restauratie van mijn vintage Commodoor horloge. Projecten zoals dit vind ik leuk: van een opknapper een mooi vintage horloge maken. Ik zal vast beginnen met zeggen dat het woord restauratie relatief genomen moet worden. In principe heb ik het horloge enkel goed schoongemaakt en voorzien van een aantal nieuwe zaken.

Restauratie vintage Commodoor horloge

Zoals je op de bovenstaande foto’s kunt zien is het horloge flink vuil. Daarnaast is het glas ook vrij bekrast. Door het vuil heen is het materiaal van de kast zichtbaar. De bronzen gloed geef direct aan dat ik te maken heb met een legering en geen edelstaal.

Ik haal allereerst de deksel van de achterkant af. Het horloge beschikt over een klein en simpel quartz uurwerk. De kroon kan worden losgemaakt door een pinnetje in het uurwerk in te drukken. Nadat ik het uurwerk uit het horloge verwijderd heb, leg ik alle metalen onderdelen in een HG sieraden reinigingsbadje. Na 20 minuten haal ik de onderdelen eruit en maak ik ze met een tandenborstel grondig schoon.

Restauratie vintage Commodoor horloge

Best een goed resultaat voor een half uurtje werk. Vervolgens heb ik het glas verwijderd en deze vervangen. Het nieuwe glas meet een diameter van 30mm en heeft een dikte van 1,2mm. Ik heb ervoor gekozen de kast verder niet te polijsten. Ik heb de kast met een Dremel nog iets schoner gemaakt maar polijsten heb ik achterwege gelaten. De ruwe afwerking geeft naar mijn mening namelijk een stoer uiterlijk aan het horloge.

Na de kast heb ik het uurwerk schoongemaakt met een licht vochtige doek. Door de jaren heen was er vuiligheid op de wijzerplaat terecht gekomen dat ik hiermee eenvoudig kon wegpoetsen. Nadat ik alles had schoongemaakt kon het uurwerk weer terug in de kast gebouwd worden.

Het resultaat

Restauratie vintage Commodoor horloge

Op de bovenstaande foto’s zit het nieuwe glas er nog niet in (foto’s hiervan volgen). Daarnaast heb ik ervoor gekozen om het bandje te vervangen door een legergroen suède bandje. Al met al ben ik tevreden met een eindresultaat. Met dit horloge kun je weer goed voor de dag komen.

Interesse in dit horloge? Klik dan op de onderstaande link voor meer details:
Commodoor details

Kijk voor meer foto’s van mijn horloge collectie op de Horlogisch instagram:
Horlogisch Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *