Roskopf / Penankergang / Ancre

Horlogisch: vintage horloges voor een vintage prijs

Roskopf / Penankergang / Ancre

Roskopf / Penankergang / Ancre

Roskopf / Penankergang / Ancre

Georges Frederic Roskopf

Als je Google erop naslaat kom je een hoop informatie tegen over het horloge “merk” Ancre. Merk is hier eigenlijk de verkeerde benaming omdat Ancre refereert naar het type uurwerk dat in deze horloges zit. Deze horloges hebben namelijk een penankergang oftwel Roskopf uurwerk.

Georges Frederic Roskopf is geboren op 15 maart 1813 in Duitsland. In 1829 is hij op 16-jarige leeftijd vertrokken naar La Chaux-de-Fonds in Zwitserland. Hier is hij bij de firma F. Mairet & Sandoz in de leer gegaan om zich te verdiepen in handel en commercie. Deze firma handelde destijds in ijzerwaar en horloge onderdelen. In 1833 heeft hij besloten om horlogemaker te worden. Hij is toen in de leer gegaan bij J.Biber.

Na enige tijd in de horloge industrie gewerkt te hebben, had Roskopf voor zichzelf een visie geformuleerd:

Het ontwikkelen van een goedkoop, kwalitatief hoogwaardig horloge voor de werkende man.

Het horloge mocht daarnaast maximaal 20 franc kosten. Deze lage prijs mocht niet ten koste gaan van de kwaliteit, stevigheid en simpliciteit van het horloge.

In 1860 kwam Roskopf met de uitwerking van zijn visie. Hij noemde dit horloge “la montre du proletaire”. Vrij vertaald betekend dit “het horloge van de arbeider”. Dit horloge beschikte over een penankergang. Hoewel deze penankergang niet door Roskopf was uitgevonden (uitgevonden door Louis Perron), was dit wel de eerste praktische toepassing ervan in een polshorloge. Voor de visie van Roskopf was de penankergang ideaal. Het was bijna even nauwkeurig en duurzaam als de Zwitserse ankergang, echter waren de fabricagekosten vele malen lager.

Werking van de penankergang

Roskopf / Penankergang / Ancre

Bovenstaand zie je een video waarin de werking van een penankergang wordt gedemonstreerd. De werking is bijna gelijk aan dat van een Zwitserse ankergang. Het grootste verschil is het raakvlak tussen het gangrad en het anker. Daarnaast zijn de horizontale jewel pallets op het anker vervangen door verticale metalen pinnetjes. Daarnaast is de vorm van het vluchtwiel ook iets anders. Onderstaand een schematische weergave van het penanker uurwerk.

Ancre horloges

In eerste instant ondervond Roskopf tegenwerking van zijn collega horlogemakers. Zijn horloge werd desondanks toch enorm populair. Er zijn in totaal ongeveer 20 miljoen exemplaren van verkocht. Het toegepaste penankeruurwerk bleek ook een enorm succes en werd door vele fabrikanten gereproduceerd. Omdat het vaak relatief goedkope horloges betrof deden fabrikanten zich vaak niet de moeite het horloge te voorzien van hun merknaam. De wijzerplaat werd enkel bedrukt met Ancre (of Anchor) om het uurwerktype aan te geven. Dit vaak in combinatie met het aantal juwelen en incabloc (hierover volgt binnenkort ook een artikel).

Omdat bij penankerhorloges door veel fabrikanten op alle fronten op de kosten werden bezuinigd, hebben deze horloges vaak geen goede naam. Dit betekend niet dat de techniek in het horloge slecht is, enkel de wijze waarop het is geproduceerd heeft te wensen over gelaten. Door de enorme hoeveelheid en de lage prijs waarmee deze horloges destijds werden geproduceerd, zijn het tot op de dag van vandaag horloges met een relatief lage waarde. Mijns inziens betekend dit enkel dat je voor een goede prijs en enorm breed scala aan prachtige horloges tot je beschikking hebt.

Interesse in het kopen van een Ancre horloge? Klik dan op de onderstaande link:
http://www.horlogisch.nl/vintage-horloge-ancre-duiker/
http://www.horlogisch.nl/vintage-horloge-union/

Klik voor de gehele collectie van Horlogisch op de onderstaande link
http://www.horlogisch.nl/collectie/

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijs ik naar de volgende artikelen:
http://www.klokjesluider.nl/penankergang.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Frederic_Roskopf
https://en.wikipedia.org/wiki/Pin-pallet_escapement